Home I Over Mij I Praktisch I Nuttige Links I Lectuur I Video I ContactOver mij
Bart Leblans
verslavingsconsulent

ervaringsdeskundige


Ik ben Bart Leblans. Ervaringsdeskundige in verslaving. Nu ben ik er trots op, omdat ik mijn autonomie terug heb. Maar dat is lang anders geweest. De schaamte en het negatief zelfbeeld dat met verslaving samen gaat heeft me jarenlang gekweld. 9 jaar geleden, op mijn 45e was het zo ver: ik stond voor een duidelijke keuze: ik doe er nu iets aan of dit gaat echt mis. Ik had bij mijn directe omgeving veel van mijn krediet verspeeld. Alles ging kapot. Een goede vriend dronk zich dood, ik kon hem niet stoppen. Gelukkig had ik toen een collega, Jan, die zelf wat eerder gestopt was. Ik zag hoe hij er elke dag beter uit zag. Vrolijker. Zelfzekerder. Dat wou ik ook. Ik voelde dat dit het moment was. Jan heeft me er toen doorgetrokken. Gewoon door er te zijn en te luisteren. Een lotgenoot. We deelden onze schaamte. Gestaag knapte ik op en merkte ik dat het leven makkelijker werd. Vandaag besef ik dat ik het zonder hem wellicht niet had gekund of gedurfd. En hoe waardevol die steun was.

Na jaren therapie, zoeken en studeren, weet ik dat ik eigenlijk van heel vroeg in mijn leven op een verslavende manier met van alles om ga. Eten, seks, drank, drugs, internet, games, shoppen, werk, hobby, medicatie, …  met alles vertoon ik dit gedrag. Ik heb ondertussen geleerd om dat gedrag beter te herkennen en te reguleren. Ik heb geleerd hoe de mens en ikzelf wat dat betreft in elkaar zit. Gabor Maté heeft me op dat vlak de weg gewezen. Hij heeft me ook geïnspireerd om anderen te helpen. Dat was aanvankelijk niet het plan.
In de zoektocht en het begrip van de oorzaak van je gedrag ligt de sleutel om je pijn te verzachten. Nog steeds leer ik dingen waarvan ik denk: had ik dat eerder geweten! Meditatie is daar een goed voorbeeld van. Ook IFS en Polyvagal theorie lijken veelbelovend. Al deze ervaringen kan ik nu goed gebruiken. Ik weet hoe moeilijk het is. Het is vaak een onduidelijke puzzel van kleine en grote trauma’s. Van vandaag en gisteren. Maar ik weet ook hoe veel de juiste hulp op het juiste moment kan betekenen. Daarvoor doe ik het. Het lijkt me zinvol. Voor jou, voor de wereld, en voor mezelf.


Referenties:

- Ervaringsdeskundige

- Zelfstudie: Gabor Maté (Holistische kijk op trauma & verslaving); Bessel van der Kolk; Gertjan Van Zessen (Vat van Zelfwaardering); Johann Hari; Jan Geurtz; Paul Van Deun; Richard Schwartz (Internal Family Systems); Den Dana & Stephen Porges (Polyvagal Therapy); …

- Werkervaring: Sociaal syndicale en bedrijfsopleidingen bij Telenet: Mindfulness; Resilliance; Talenkennis; Mentaal welzijn op het werk; Moeilijke gesprekken; Bemiddeling; EFI; Arbeidsrecht; CAO 100 Alcohol & Drugs; Ondernemingsraad; CPBW; SA;

- Studies: Natuurwetenschappen VSO; Industrieel Ingenieur 1ekan; Toegepaste Grafiek;